nekaj se tu fino kuha

Ideje za 5 obroka no.15

Ideje za 5 obroka no.15

Nedjelja je a još nisam napisala ideje za sljedeći tjedan iako sam bila u na placu i osmislila kaj ću kuhati sljedeći tjedan. Nisam stigla prije napisati, kaj da kažem. A i sada je počeo film i želim iskoristiti  zadnje sate vikenda i ne prepustit se deprici koja uvijek dođe u nedjelju popodne kad skužiš da vikend odmiče i da je sutra onaj grozan ponedjeljak.

Ideje su sljedeće:

  1. Kelj enchilade– vidjela sam tako nešto na internetima i odlučila napraviti svoju varijantu. Listove kelja treba prokuhati 10 minuta u vrućoj vodi i onda ohladiti u ledenoj vodi.  Mljeveno pureće meso zdnstati na lukecu, začiniti po želji i onda s time punit listove kelja kao da su tortilje u pitanju. Posložiti ih u protvan, jedne do drugih onako stisnute i preliti sa pasatom koju smo prethodno začinili sa soli paprom i maslinovim uljem. Druga varijanta je napraviti bešamel  i preliti preko. Mislim da ću ja tako 🙂
  2. Omlet– ovo je isto kvalitetan obrok ako u jaja ubacimo i razno povrće, pa tako možemo staviti luk, tikvice, gljive, sušene rajčice i sira u zmućkana jaja a uz to salatu. Jednostavan a super ručak.
  3. Šaran na riži– od kad mi je mama spomenula ovu kombinaciju silno si želim to složiti. Nažalost, neću uzet cijelog šarana jer bi mi to ipak bilo malo previše ali se mogu uzeti fete šarana u Intersparu. Luk narežemo na sitne kockice i stavimo na nauljeni protvan, na to rižu rasporedimo i zalijemo a u sredinu stavimo ribu. Moj deda je znao staviti na sredinu mali tanjurić okrenuti naopako i na to staviti šarana da ipak bude malo izdignut od riže. Rižu posoliti i posipati mljevenom paprikom. Peći u pećnici 25 minuta na 180C. Ukoliko je potrebno dolijevati vode u rižu.
  4. Pakora i špinat–  ovaj dio jela koji vam je nepoznat je iz Nepala a probala sam ga jednom prilikom kada je kolegica s posla odlazila i organizirala da nam ekipa iz Okus doma   prezentira što sve imaju u ponudi, pa je tako pored ostale fine klopice koja će sigurno doći jednom na red bila i Pakora, kod nas najsličnije popečcima. Razlika je što se ovdje ne koristi jaje a umjesto bijelog brašna koristi se brašno od slanutka. Povrće je vama na izbor. Mogu ići tikvice, mrkve, celer, krumpir, batat a začiniti se može sa peršinom, soli, paprom,  đumbirom i svježim čilijem.  Prvi put ću raditi ovo pa ćemo vidjeti kak će ispast!
  5. Chana masala– poznate indijske masale mogu se naći u razno raznim kombinacijama, a chana masala je sa slanutkom. Raditi ću po ovom receptu   i iako na prvu ima previše sastojaka, nemojte se prepasti uglavnom su to začini koje je potrebno koristiti da bi se postigao taj specifičan okus.

 

Eto ideje su tu, od kud počet sami si birajte a ja mislim da ću ja od omleta 🙂 tako da se sad mogu zavaliti pred telku a sutra ujutro nabrzaka napraviti ručak!

 Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *