nekaj se tu fino kuha

Ideja za 5 obroka no.5

Ideja za 5 obroka no.5

Nadam se da niste bezglavo krenuli na plac samo zato što ja kasnim s objavom 🙂 Zaključila sam da je ova siva subota više za nadoknađivanje sna a manje za odlazak na plac, sutra nam je ipak nešto ljepša prognoza pa je bolje da spremni i odmoreni obavimo sve sutra.

Kako sam prije dva tjedna uzela raštiku za jedno jelo, ostalo mi je naravno još malo toga pa sam krenula istraživati

što bi se moglo s time napraviti i došla do ideje da bi se mogla raštika skroz usitniti dodati malo špekeca i pomiješati sa tjesteninom. Tako je to je jelo došlo na ovotjedni meni,  i to mi je super kad jednu namirnicu možeš pripremiti na više načina koji međusobno nisu slični. Između ostalog, dobra stvar kod ovog jela je to da se maksimalno zadržavaju nutritivne vrijednosti u raštici jer ju samo malo zapravo blanširamo da omekša a zatim u blenderu usitnimo dok ne postane pasta.

No dobro, šta ćemo još osim toga?

  1. Raštika s tjesteninom- a ne, to sam već opisala. Ajmo dalje.
  2. Raš…šalim se. Može povrtni rižoto? Povrće usitnimo na otprilike jednake komade, prvo poriluk malo popržimo  a zatim dodamo i paprike. Začinimo sa soja sosom i paprom i  na kraju dodamo grah i kuruzu. Kada je sve gotovo pomiješamo s rižom i po potrebi dodamo soja sosa. Ako volite tofu, i to možete ubacit. No, prije ga marinirajte u wait for iiiit… soja sosu 🙂 začinima po želji i na kraju zavaljate u sezam.
  3. Ajngemahtec- ja evo ne znam drugi naziv za to, kod mene se to uvijek tak  govorilo i ok to je neka vrsta čušpajza za one koji to tak ne zovu. Baka ga je radila sa piletinom, graškom, mrkvom i ak baš želite s krumpirom. Luk se poprži, dodajte se piletina koju prethodno malo zasolimo a zatim i mrkva na kockice i grašak. Potom zalijemo s vodom ili još bolje pilećim temeljcem i pustimo da se kuha. U zadnje vrijeme dodajem kurkume unutra jer ona daje lijepu boju, zdrava je i super se uklopi. Uz to možemo napraviti i noklice ako nam je pusto.
  4. Vratina i salata- malo crvenog mesa za sve mesoljupce, to može biti i neki drugi dio koji više volite a može se na naglo speći ujutro dok perete zube ili pijete kavu. Preporučujem da odmah isti dan kada kupite meso, začinite ga sa maslinovim, dimljenom paprikom i soli pa zamrznete i dan prije nego što ćete to imati za ručak izvadite iz škrinje i pustite da se odmrzne preko noći. A da mesu nije pusto dok se odmrzava, pokraj mu stavite leću u vodi da se namače. Salatu možete i sami iskombinirati ovisno o tome što vam se jede ili što nađete na placu, ja ću uzeti radiča, matovilca i kuruze koju ću malo prepeći na štednjaku (vidjela sam da to Jamie radi) a leću skuhati pa zatim sve pomiješati. Sve osim mesa jel, to je sastrane.
  5. Izvadite iz frižidera onaj ajngemahtec i budete super sretni jer je ručak gotov za minutu. Doslovno.

 

I to vam je to dragi moji! Dobar tek 🙂Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *