nekaj se tu fino kuha

Food Revolution – otok Krk 2018

Food Revolution – otok Krk 2018

Dojmovi su se definitivno već slegli, jer je prošlo skoro mjesec dana od Food Revolutiona na Krku. Baš zato je super da se prisjetim kako je sve krenulo i kako je bilo a i vama koji ste imali upitnike iznad glave, odgovorim na pitanje- “Šta ona radi tamo i di je taj Jamie?”

Lana i hrana se, naravno, igrom slučaja našla u toj kombinaciji samo zato što se priča po Hrvatskoj a i šire da Lana jako voli pod  a) jest, pod b) kuhat  i pod c) Jamie Olivera a kad to sve spojimo i dodamo zdrave namirnice te još nekoliko entuzijasta u suštini dobijemo Food Revolution otok Krk! Organizatorica ovog eventa Sabina Barbiš pozvala me da budem dio tog događaja i zajedno sa troje sudionika Masterchefa, profesionalnim kuharima te ostalim volonterima podržimo ideju Jamie Olivera koju on odlučno gura unazad par godina. Cilj ovog hvalevrijednog projekta je promicanje zdrave prehrane, korištenje domaćih i lokalno proizvedenih namirnica kako bi na što kvalitetniji način pripremili svakodnevna jela. Edukativni dio podržali su nutricionisti, psiholozi te ostali  stručnjaci tog područja a praktični dio bio je kuhanje gulaša sa pjukancima te ribljih tacosa. I što je najbolje, sve to besplatno za sve posjetitelje 🙂

A da se to sve ostvari iz ničega stvori nešto prekrasno i prefino zaslužni su svi sponzori koji su drage volje podržali ovaj projekt jer i sami vide važnost u promicanju zdrave prehrane kao što su  Hotel Villa Margaret  , Priroda&Društvo , Klara Marić tjestenina, Kliconoša i mnogi drugi.

Hranu smo počeli pripremati ujutro kako bi već oko ručka sve bilo spremno. Naravno započeli smo s pripremom  gulaša koji se lagano krčkao dok su se pekli fileti orada a zatim i pripremali prvi tacosi. Spešl tač u tacosima je, po meni, bila kožica ribe koju smo nakon što se dobro zapekla na grillu, odstranili sa ribe i pojeli. Šalim se, nismo. Bar ne sve 🙂 Narezali na sitno i posipali po vrhu tacosa, a uz to je išao crveni kupus, gucamole umak, rajčice, peršin,klince i umaci.

Što se tiče gulaša on se krčkao dobrih cca 4 sata dok se meso nije počelo fino raspadati a svi začini i sastojci sljubili u jedan veliki lonac ljubavi kojem je samo nedostajala pašta. Novi red se brzo stvorio čim je riva zamirisala pa smo brže bolje počeli djeliti gulaš. Ako mislite da je to  neki običan gulaš, gadno se varate. Pašta je bila prožeta tartufatom a povrh svega išao je džem od aronije pomiješan s listićima svježeg timjana, a ako ste bili sretnici u prvim redovima dobili bi ste i (jestive) cvijetiće te naribane tartufe i suncokretove sjemenke!

I znaaam, mogu ja sad tu pisati na dugačko i na široko no najljepše se sve može dočarati  slikama, stoga uzmite maramicu za brisanje slina i uživajte:

Riblji tacosi

     Gulaš

Gulaš u tanjuru 🙂

Tim “Food revolution- otok Krk 2018” na okupu

Priprema ribica u izvedbi chefa Martina Kovačića

Nije da se hvalim, ali ja sam otkrila da je ovaj kombi zapravo frižider na četiri kotača i                                                              odjednom sam imala veliko društvo oko sebe

THE kuhari- Ante Martić,  Časlav Matijević, Conrad Keković i Martino Kovačić

 

Znam da sam mogla zapravo i više popratiti ovaj događaj sa slikama, videom, možda nekim live-om ali ja sam toliko guštala u svemu tomu da sam se jedva i  ovo “natjerala” slikati. Osim što sam bila dio stručnog tima kuhara, svašta sam naučila, upoznala neke drage ljude i dobro se najela. Pa di ćeš bolje?! 🙂

Aha i na pitanje – “A gdje je Jamie?” Evo ga.

 Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *